Comunicat de presa

Bio-cărbuni din deșeuri lemnoase și biomasă din agricultură – cea mai mare investiție de Innovation Norway în cadrul programului Inovație Verde în Industrie va fi implementată în județul Harghita!

Preocupările privind tranziția verde sunt din ce în ce mai accentuate, mai ale în ceea ce privește oportunitățile de finanțare. Programul Inovare Verde in Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creste competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde și antreprenoriat verde în cadrul Mecanismelor financiare SEE și Norvegia 2014-2021.

Firma Explocom G.K. Srl din Cristuru Secuiesc, județul Harghita și-a propus producerea de cărbuni din surse biologice (bio-cărbune vegetal) din deșeuri lemnoase și precum și din deșeuri agricole sau alte deșeuri organice, iar organizația Innovation Norway,  entitatea de management al programului a alocat un buget excepțional acestui proiect de investiții, care este unică în Sud-Estul Europei.

Valoarea proiectului este de 2,723,392 euro fără TVA, din care valoarea grantului este de 1,771,000 de euro. În cadrul proiectului capacitatea de producție a firmei va fi extinsă prin tehnologii inovative verzi care sunt mai prietenoși cu mediul natural înconjurător. Prin implementarea proiectului beneficiarul va putea produce 6000 tone de bio-cărbune, prin valorificarea deșeurilor lemnoase și resturi vegetale agricole, eliminând 4,624 tone de emisii de CO2 anual. În plus, diferite produse bio-inovative vor fi produse și lansate de piață (de ex. bio-chemicale).

Proiectul reprezintă un pas important către o economie mai verde la nivelul regiunii, și servește ca un exemplu de bună practică în rândul actorilor industriali și agroindustriali.

Proiectul se numește “Circular Economy based Biochar Activation in Romania – CEBAR” (Activarea Bio-cărbunelui bazat pe economie circulară în România) iar lansarea oficială a avut loc în data de 19. Octombrie la sediul firmei (Lupeni, str. Filias nr. 102/D) de la ora 10:00 la care au participat inclusiv reprezentanții organizației Innovation Norway, ICPA din București, Stația de Cercetare Fundulea și autorități publice locale și județene Harghita.

Prin investiție se vor produce îngrășăminte organice de bază certificate și autorizate de către Ministerul Agriculturii, care vor contribui la îmbunătățirea terenurilor agricole, respectiv la obținerea culturilor Eco.

Printre obiectivele propuse se numără inclusiv crearea de noi locuri de muncă, reducerea poluării aerului și reducerea emisiei de gaze cu efect de seră în cadrul firmei  Explocom GK Srl.  Investiția va avea loc până sfârșitul anului 2022 și este un proiect pilot privind tranziția de la economia actuală, bazată pe resurse fosile către o economie bazată pe resurse regenerabile.

Proiectul este cofinanțat de Innovation Norway în cadrul Programul Dezvoltarea IMM-urilor în România, Domeniul de intervenție: Inovare Verde în Industrie.

* Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, a Liechtensteinului și a Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 15 țări din Europa Centrală și de Sud și cu țările baltice. Pentru Perioada 2014-2021 România a fost prima țară care a semnat Memorandumurile de înțelegere în 13 octombrie 2016 și beneficiază de o alocare de 275.2 milioane Euro prin granturile SEE și 227.3 milioane Euro prin granturile norvegiene (o alocare totală de 502 milioane de euro).

 

Fondurile acordate României sunt alocate către 12 programe și pentru Fondul pentru Relații Bilaterale, cum ar fi Dezvoltarea afacerilor, Energie, Dezvoltare locală, Cercetare. Sănătate, Cultură, etc.

 

Pentru mai multe informații despre proiect:

Sebestyen Tihamer

0756334132